22/11/2013 om 15:25

De 5 belangrijkste niet-technische vaardigheden van een technicus

Als technicus ligt het werk de komende jaren voor het oprapen. Daarmee zijn de mogelijkheden om een succesvolle carrière in de technische sector te realiseren ook groot. Daarvoor is echter meer nodig dan technische vaardigheden. We zetten hier een aantal andere op een rij, die je zeker ook nodig hebt.

Technicus 500x500

1. Leidinggeven

Als je ooit echt hogerop wil, zal je moeten beschikken over leidinggevende kwaliteiten. Je moet immers mensen kunnen aansturen als je hogerop komt. Communiceren is hierbij heel belangrijk. Er zijn dan ook opleidingsinstituten die hierop inspelen door speciale managementopleidingen voor technisch personeel aan te bieden.

2. Onderhandelen

Bij een mooie carrière hoort natuurlijk ook een goed salaris. Goed kunnen onderhandelen is daarbij belangrijk. Naast bij salarisgesprekken heb je onderhandelingskwaliteiten nog vaker nodig. Bijvoorbeeld als je met mensen die onder je werken iets wilt afspreken over zaken.

3. Moeilijke zaken vereenvoudigen

Ook een handige eigenschap als je verder wilt komen. Zowel naar je oversten als naar de mensen die voor je werken kan deze eigenschap je verder helpen. Bijvoorbeeld bij het inwerken van nieuwe collega’s.

technische leidinggeven

4. Samenwerken

Meestal werk je in een team met collega’s. Daarbij is het noodzaak dat je met mensen om kunt gaan. Als je deze eigenschap niet bezit, kom je waarschijnlijk nooit echt ver. Ben je er minder goed in? Dan kun je bijvoorbeeld een cursus nemen of lezen over hoe je jezelf in een groep moet opstellen.

5. Empathie

Wanneer je de competentie samenwerken beheerst en je inmiddels in een leidinggevende functie terecht komt, is het belangrijk dat je empathie kan tonen. Af en toe je menselijke kant laten zien heeft vaak een zeer positieve invloed op de sfeer in een groep en zo creëer je ook bij je mensen een goed imago.

Tags: