15/07/2013 om 11:05

De geschiedenis en werking van de fax

Ontwikkelingen volgen elkaar in bijna elk technisch gebied in razend tempo op. Zo ook in de wereld van het faxen. Sinds het online faxen zijn intrede heeft gedaan, dreigt het ouderwetse faxapparaat uit de kantoren te verdwijnen. Tijd om eens te bekijken wat daar allemaal aan vooraf ging.

Op 27 mei 1843 verkrijgt uurwerkmaker Alexander Bain een octrooi op een apparaat. Hiermee is de Fax 1,5 maand geleden 70 jaar geworden. De zogenaamde ‘kopieertelegraaf’ is de voorloper van het faxapparaat dat wij tegenwoordig kennen. Bain had als uurwerkmaker verstand van elektrische slingerklokken. Deze gebruikte hij om een mechanisch aangedreven apparaat te bedenken. Via een slinger werd destijds het bericht in een metalen plaat gestanst en zo lijn voor lijn afgetast. Bij de ontvanger bewoog een identieke slinger over een vel chemisch behandeld papier. Hierdoor kon een reproductie worden getoond van het originele bericht. De fax was geboren, maar vanwege technische problemen lukte het niet om het apparaat werkend te krijgen.

Dat lukte de Brit Frederick Bakewell op de wereldtentoonstelling van 1851 in Londen wel. Pas tien jaar later werd de eerste telefaxmachine geëxploiteerd. Sindsdien werkten verschillende specialisten aan de ontwikkeling van de fax. In 1881 werd de eerste faxmachine gebouwd die een bericht optisch scande dankzij een lichtgevoelige cel en rond 1900 kwam een Duitse natuurkundige met de eerste functionele fotografische faxmachine.

Tegenwoordig kan een fax een document lezen en via de telefoonlijn verzenden, zoals we dat allemaal wel kennen. De eerste faxapparaten wogen ongeveer 30 kilogram, tegenwoordig wegen ze nog maar weinig. Toch nemen ze in veel kantoren veel plek in beslag. Mede hierdoor hebben ontwikkelaars internetfaxen uitgevonden waarmee het mogelijk is om met een stukje software te faxen vanaf een computer. Bij deze vorm fax je PDF-bestanden als bijlage bij je mail. Hierdoor dreigt het ouderwetse faxapparaat, waarvoor Bain in 1843 de basis legde, te verdwijnen.

instanet-fax-diagram

Tags: