10/06/2013 om 12:23

De techniek achter papier

papier-productieZoals met eigenlijke alle dingen die we dagelijks gebruiken, is ook een papier een goed voorbeeld van hoe techniek overal te vinden is. Dat hout en oud papier de belangrijkste grondstoffen van papier zijn, dat weten de meeste mensen wel. Maar hoe je uiteindelijk tot een eindproduct als een mooi wit vel papier voor in je printer komt, dat weten we vaak wat minder goed. Omdat het toch een product is wat we veel gebruiken is het interessant om dit proces eens nader onder de loep te nemen.

Allereerst moet er pulp gemaakt worden, waarvoor dus hout en oud papier worden gebruikt. Bij oud papier wordt het papier eerst opgelost in water, waarbij het ook grondig wordt gereinigd van inkt en andere stoffen. Bij het werken met hout is het juist belangrijk om de vezels van de lignine te scheiden. Uiteindelijk ontstaat er een mengsel dat voor maar liefst 99% uit water bestaat. Een grote zeef zorgt ervoor dat het water uit de pulp gehaald wordt en de vezels zich met elkaar gaan verbinden tot papier.

Om tot het eindproduct te komen zoals wij dat kennen wordt het nog deels natte papier door een aantal stomende walsen gehaald, waardoor het geperst en gedroogd wordt. Toch is het na dit proces nog niet helemaal klaar om te gebruiken. Het product wordt hierna op een grote rol gewikkeld, die een tambour wordt genoemd. Vanaf hier kunnen deze tambouren in kleinere rollen worden verdeeld, die op hun beurt in snijmachines weer op het juiste formaat papier kunnen worden gesneden. Hierna is het te gebruiken voor elke toepassing die je maar kunt bedenken, van printpapier tot briefpapier en van je favoriete tijdschriften tot posters, boeken, postzegels en nog veel meer. De volgende keer dat je met je krantje op de bank zit weet je dus precies waar het papier vandaan komt dat je in je handen houdt en hoe dat straks weer opnieuw tot vers papier wordt gemaakt.

Tags: