17/08/2013 om 13:32

MKB moet het leasen nog ontdekken

machine1Leasen als financieringsvorm is in het bedrijfsleven voor de aanschaf van auto’s weliswaar een bekende en veelgebruikte manier, maar op andere vlakken blijft dit toch wat achter. Het Ministerie van Economische Zaken heeft hier onderzoek naar verricht onder vijfhonderd ondernemers in het MKB. Onwetendheid over de mogelijkheden van leasing bij andere investeringen blijkt de voornaamste reden waarom deze manier van financieren niet zo in trek is. Zo wordt leasen nog steeds als te duur gezien en gaat men liever naar de bank voor een krediet. Terwijl die juist in deze economische moeilijke tijden weer veel duurder kunnen zijn.

Leasing biedt vele mogelijkheden
Bij leasen wordt doorgaans vooral aan auto’s gedacht, maar deze vorm van financieren kan op tal van andere gebieden ingezet worden. Bij een technisch bedrijf kunnen op deze manier bijvoorbeeld nieuwe machines of apparatuur worden aangeschaft. Dit wordt ook wel algemene lease of equipment leasing genoemd. Ook voor printers, computers en andere apparatuur in kantoren kan leasing vaak een interessante optie zijn. Vooral omdat hierbij vaak ook het onderhoud inbegrepen is, zorgt deze manier van financieren ervoor dat men niet snel voor onverwachte extra kosten komt te staan.

Populariteit leasen zal toenemen
Hoewel ruim 80% van de ondernemers op de hoogte is van de uitgebreide mogelijkheden van leasen, kiest slechts 9% direct voor deze financieringsvorm, zo blijkt uit het onderzoek. Het bankrediet is weliswaar op dit moment nog de meest gekozen vorm, toch zal dit voor veel bedrijven steeds minder makkelijk te krijgen zijn. Daarnaast biedt leasing als voordeel dat het eigen geld niet geblokkeerd wordt voor deze investeringen. Goede voorlichting en aantrekkelijke mogelijkheden zullen er de komende jaren dan ook voor moeten zorgen dat leasing voor veel bedrijven steeds vanzelfsprekender wordt.

Tags: