19/10/2013 om 15:16

Nederlandse ontwerper ziet toekomst in modulaire smartphone

phone-blocks-designDat er in ons kleine kikkerlandje het nodige technisch talent rondloopt bleek een aantal weken geleden nog maar eens, toen Dave Hakkens zijn idee voor een modulaire smartphone publiceerde onder de naam Phonebloks. De Nederlandse ontwerper lanceerde een website waarop hij het idee beschrijft en hij heeft inmiddels al bijna 900.000 mensen gevonden die achter de modulaire smartphone staan.

Je eigen telefoon samenstellen

Het idee van Hakkens is vrij eenvoudig: alle onderdelen van een telefoon worden apart verkocht als blokken die naar hartenlust gecombineerd kunnen worden. Op die manier is het mogelijk om zelf de perfecte telefoon samen te stellen. Wie bijvoorbeeld een goede camera wil, kan voor een duurder en kwalitatief beter camerablok kiezen, terwijl mensen die willen gamen bijvoorbeeld voor een hoogwaardig processorblok kunnen kiezen.

Meer voordelen

Naast het feit dat iedereen een telefoon kan samenstellen die bij hem of haar past, zitten er meer voordelen aan het concept verbonden. Zo zullen onderdelen die kapot gaan eenvoudig kunnen worden vervangen door een nieuw blok te plaatsen en het is mogelijk om blokken tijdens de levensduur van het product te vervangen. Wie dus een betere camera wil of een snellere processor kan gewoon het desbetreffende blok vervangen door een beter blok en hoeft niet een heel nieuwe telefoon te kopen.

Kritiek

Hakkens heeft met het nieuwe concept veel aanhangers gekregen, maar er is ook de nodige kritiek op het plan geuit. Veel critici denken dat een modulaire telefoon te kwetsbaar is doordat er veel connectoren benodigd zijn. De connectoren tussen de blokken zouden niet alleen voor inefficiëntie zorgen, maar ze zouden ook sneller slijten waardoor de smartphone een kortere levensduur heeft.

Daarnaast verwacht Hakkens dat het concept alleen succes kan hebben wanneer het breed wordt ondersteund door smartphone-fabrikanten. Het lijkt er echter op dat er voor hen geen eer te behalen valt met het nieuwe model. Zij maken de onderdelen in de telefoons in veel gevallen niet zelf en telefoons als bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S4 die onlangs de Graham Award won voor beste smartphone van 2013. Dit is mede te danken aan het design en de populariteit van het merk. PhoneHouse werd uitgeroepen als beste retailer van 2013 en deze is ook de exclusieve verkoper van de rode versie van de Galaxy S4. De huidige telecomfabrikanten hebben een groot deel van de winstmarge te danken aan het design van de toestellen. Het design lijkt met een smartphone bestaande uit blokken echter voor een groot gedeelte weg te vallen.

Phonebloks is een mooi concept met een mooie achterliggende gedachte. Of deze de competitie aan kan gaan met giganten als Apple en Samsung blijft echter de vraag. Mocht het concept succesvol blijken dan is de kans ook groot dat het concept zal worden geadopteerd door een van de eerder genoemde fabrikanten.

 

phonebloks-fb

Tags: