Welke opleiding heb je nodig om elektricien te worden?

Heb jij er altijd al van gedroomd een elektricien te worden, dan is daar wel het een en ander voor nodig. Sinds wanneer droom jij al van een baan in de techniek als elektricien? Je zult aan de slag gaan met het volgen van een opleiding, want een elektricien word je niet zomaar. Dat wil eigenlijk zeggen dat je vandaag de dag zonder papieren niet aan de slag kunt als elektricien, maar welke papieren zul je moeten halen om een elektricien te worden? De opleiding is belangrijk voor jezelf, maar ook voor het bedrijf waar je gaat werken omdat ze zo zeker weten dat jij met kwalificatie aan de slag kunt.

Wat houdt het werk van een elektricien in?

Als elektricien voer je werkzaamheden uit op het gebied van elektrische installaties! Dit wil zeggen dat je elektriciteit aan legt, maar ook komt het voor dat je soms reparaties zou moeten doen. De elektriciteitsvoorziening hoort namelijk zo veilig mogelijk te zijn, zodat men geen problemen zal krijgen met de elektriciteit. Je kunt denken aan meterkasten monteren, maar ook stopcontacten of draden trekken. Weet jij welke opleiding je zou moeten doen om aan de slag te kunnen als elektricien en hoelang zo een opleiding duurt?

Opleiding tot elektricien

Als je van plan bent elektricien te worden, dan is het wel handig te weten welke opleiding je minimaal nodig bent om dit te worden. Je start met een vmbo opleiding om een startkwalificatie te behalen. Daarna start je een mbo- of zelfs hbo opleiding, hoewel deze wel drie tot vijf jaar in beslag kan nemen. De opleiding die je zult volgen heet elektrotechniek of elektrotechnische installaties. Natuurlijk kun jij je verdere specialiseren op het gebied van elektrotechniek, want er is nog zoveel meer!

Wat kan je uit eindelijk gaan verdienen?

Als elektricien kun jij een leuk zakcentje verdienen, hoewel dit natuurlijk wel van een aantal dingen afhangt. Als starter zul je wat minder verdienen, dan iemand met al jarenlange ervaring. Er wordt een soort startsalaris gehanteerd, waarin je steeds een stukje kan groeien. De groei die jij kan maken hangt af van hoe goed jij in je werk bent en wat je zoal doet. Als beginnend elektricien zul je iets minder dan het gemiddelde krijgen, maar hier kom je heel snel achter als jij je diploma hebt gehaald en aan de slag gaat als elektricien.