Welk werk kun je als timmerman gaan doen?

Droom jij altijd al over een baan als timmerman, dat is niet eens zo gek. Zeker niet als je dol bent op het werken met de handen en dan ook nog eens iets heel moois maken. Als timmerman kun jij ingezet worden voor allerlei soorten klussen die te maken hebben met hout. Toch weten we misschien nog niet goed genoeg wat voor werk je als timmerman allemaal kunt doen. Misschien ook niet heel vreemd, maar je zou wel kunnen zeggen dat een timmerman best allround inzetbaar is!

Het begint met de juiste opleiding

Als je besloten hebt timmerman te worden, dan zul je eerst een opleiding gaan volgen. Welke opleiding jij mee begint hangt af van je vooropleiding. Je begint in de meeste gevallen met timmerman niveau 1, hoewel je daarna door kunt stromen naar timmerman niveau 2. Bij niveau 1 mag je veelal assisteren, terwijl je bij niveau 2 volledig zelfstandig aan de slag mag. Dan weet jij ook hoe alle machines werken en wanneer je welk apparaat mag gebruiken. Wel zo handig toch?

Wat verwacht men van jou als timmerman?

Eenmaal aan de slag als timmerman, worden er wel wat zaken van je verwacht. Je kunt hierbij denken aan nauwkeurig en zelfstandig werken. Jij kunt met je handen maken wat je eerder hebt gezien of kunt werken volgens een bouwtekening. Soms is dit laatste wel nodig bij ingewikkelde klussen. Veelal verwacht men ook dat je al een klein beetje ervaring hebt, omdat je anders misschien niet zo eenvoudig zelfstandig aan de slag kunt gaan.

Welke klussen doet een timmerman?

Sommige timmermannen werken aan grote bouwprojecten, waarbij bijvoorbeeld de aftimmering van een dak een grote rol kan spelen. Toch zijn er ook timmermannen die het maken van meubelen en andere houtwerken erg leuk vinden. Een timmerman maakt en stelt kozijnen af in een bestaande of een nieuwbouwwoning, maar evengoed draagt de timmerman bij aan scheidingswanden en het in elkaar timmeren van een plafond. Wist je dat een timmerman ook ingezet kan worden voor het timmeren van een bekisting? Een timmerman is in eigenlijk alle gevallen best breed inzetbaar, waardoor er geen klus te benoemen is die de timmerman niet uit kan voeren. Is het beroep als timmerman ook voor jou in de wieg gelegd, dan wordt het tijd om te gaan solliciteren of een omscholing te gaan doen!