Mag iedereen een hoogwerker gebruiken?

hoogwerker

Een hoogwerker is praktisch bij allerlei klusjes in en rondom het huis. Als beginner met deze machine, met een arm die soms langer is dan tien meter spelen, is wellicht niet verstandig zonder een cursus van https://www.kap-opleidingen.nl/hoogwerker/opleidingen

Het nut van een hoogwerker cursus  

Het is niet verplicht om het certificaat te hebben dat je ontvangt na afloop van de hoogwerker cursus, indien  je de machine wil gaan bedienen. Het is echter niet mogelijk om zomaar iedereen te laten werken met een hoogwerker. De ARBO stelt regels voor het gebruik van een hoogwerker. Het komt erop neer dat de werkgever in het geval er een ongeluk gebeurt verantwoording zal moeten afleggen over de keuze van de werknemer die de hoogwerker bediende, want iemand die niks van hoogwerkers af weet mag niet zelfstandig ermee werken. Om deze reden kunnen enkel werknemers die weten hoe ze veilig met een hoogwerker kunnen werken en hoe ze deze moeten besturen ermee aan de slag. 

Hoe kom je aan een certificaat van Kap Opleidingen? 

Tijdens het onderwijs leer je de hoogwerker van binnen en buiten kennen. Veilig werken met het apparaat kan enkel wanneer je je bewust bent van de veiligheidsrisico’s. Deze kunnen ontstaan wanneer je de hoogwerker in krappe ruimtes manoeuvreert, de kans wordt dan behoorlijk groot dat iemand die de hoogwerker niet goed bedient ongelukken veroorzaakt. Werken met een hoogwerker kan daarom alleen goed wanneer je de risico’s kan inschatten en je weet hoe de machine reageert bij het indrukken van een bepaalde knop. Mocht je dit beheersen dan kan je een certificaat van Kap opleidingen behalen, waarmee je meteen kunt aantonen dan je te vertrouwen bent met een hoogwerker.  

Opleidingen die aansluiten op een hoogwerker cursus

Alles leren over het werken met een hoogwerker is op zichzelf al bijzonder praktisch, maar na het behalen van dit certificaat zijn er nog tal van andere opleidingen die je als medewerker op een bouwput of bij een pand in de steigers kunnen helpen. Neem bijvoorbeeld de opleiding waar je leert om lasten te verplaatsen. Op bouwlocaties zullen zware objecten en materialen omhoog getakeld moeten worden. De cursus leert je lasten te balanceren en goed vast te zetten. Werklieden die gebruik maken van hoogwerkers zullen vaak ook lasten moet ophijsen, daarom doen deze mensen vaak beide cursussen. 

Voorkom ongelukken door de cursus 

De juiste kennis hebben over de machines die je gebruikt tijdens je werk voorkomt ongevallen door menselijke fouten. Daarnaast werk je met meer zelfvertrouwen wanneer je weet dat jouw manier van werken in overeenstemming is met de richtlijnen en regels die er gelden, je zult immers niet de schuld krijgen van eventuele schade wanneer je een hoogwerker op de correcte wijze gebruikt hebt. Door dit vertrouwen ga je zelfverzekerder en daardoor foutlozer te werk.